NHL: Liga a hráči sa predbežne dohodli na novej kolektívnej zmluve

06.01.2013 Celý región

New York 6. januára (TASR) - Vedenie zámorskej hokejovej NHL a hráčska asociácia NHLPA uzavreli predbežnú dohodu ohľadom znenia novej kolektívnej zmluvy. Herná výluka v slávnej profilige sa tak chýli ku koncu. V nedeľu o tom informovala kanadská televízna stanica TSN i agentúry AP a dpa.

Rokovania v New Yorku stále pokračujú, ďalším krokom by malo byť zadokumentovanie a ratifikácia zmluvy. Podľa TSN sa strany dohodli v kľúčových otázkach a v najbližších hodinách by mali ohlásiť začiatok sezóny 2012/2013 i počet zápasov základnej časti.

"Dohodli sme sa na kostre novej kolektívnej zmluvy," vyhlásil po nedeľňajšom rannom kole rokovaní pre zámorské médiá komisár NHL Gary Bettman. "Chcem sa poďakovať Donovi Fehrovi (šéfovi NHLPA, pozn. red.). Stále nás čaká množstvo práce, ale je to dobrý pocit, že sme sa dostali do tohto bodu."

Strany rokovali v centrále NHL na newyorskom Manhattane od sobotňajšieho popoludnia aj za účasti federálneho mediátora Scota Beckenbaugha. Za rokovacím stolom strávili až na malé prestávky nepretržite 16 hodín.

Podľa TSN Bettman zastupujúci majiteľov klubov ustúpil od svojej požiadavky mať platový strop vo výške 60 miliónov dolárov v sezóne 2013/2014 a súhlasil s návrhom hráčskej únie, ktorá žiadala čiastku 64,3 mil. USD, čo bol horný platový limit v ročníku 2011/2012. Platové dno by malo byť v sezóne 2013/2014 na úrovni 44 miliónov dolárov.

Podľa zámorských médií majú ligoví funkcionári pripravené dve verzie programu základnej časti - 48-zápasový a 50-zápasový. To, ktorú použijú, záleží od termínu finalizácie kolektívnej zmluvy. Bettman sa nechal dávnejšie počuť, že základná časť sa musí začať najneskôr 19. januára.
 

Vyberte región